Jacek Bławut si “eroicele” documentare poloneze


O data cu Jacek Bławut si documentarele sale descoperim o alta fata a Poloniei, ceea a eroului national care a reprezentat cu mandrie tara sa. Realizeaza o serie de documentare ce au in prim plan adevarati eroi nationali care au inspirat o natiune intreaga pastrand vie imaginea unor reusite din spatele unei dedicari imense. O transpunere a mandriei nationale prin intermediul unor productii bine puse la punct care sa scoata in evidenta eforturile de-a deveni o adevarata legenda si un exemplu demn de urmat de conationalii tai. Un bun exemplu de-ati promova propria pleiada de eroi reprezentand documentaristic unele dintre cele mai importante figuri ce au adus onoare pentru intregi generatii.

1. Ślizgiem do nieba/ Aslide to the sky (1985)Ślizgiem do nieba

In cadrul acestui scurt-documentar avem in prim plan pe Waldemar Marszałek, unul dintre cei mai apreciati sportivi de performanta din Polonia in perioada comunista, epoca lui de glorie fiind reprezentata de anii 80′. Acest sportiv e o adevarata dovada vie ca munca si pasiunea de-a face performanta te aduce pe culmile gloriei. De altfel crezul sau e: “I want to be even better: I want to go even farther, even more quickly and even higher” ce demonstreaza dedicarea si dorinta de-a deveni un erou pentru generatia sa. Chiar daca a fi pilot pe ambarcatiuni de mare viteza implica riscuri si accidente, el a devenit multiplu campion mondial si a trecut peste toate incidentele neplacute din cariera sa.

2. Cyrk Skalskiego/ Skalski’s circus (1986) 

cyrk-skalskiego

In acest documentar este vorba despre Stanisław Skalski  un adevarat erou national, fiind un brav pilot de-a lungul celui de-al doilea razboi mondial. Documentarul e construit in jurul povestii relatate de insusi Skalski, un priceput in arta povestiri propriei experiente pe campul de lupta. Un adevarat luptator si supravietuitor a unui razboi in care multe vieti au fost curmate.  Eroismul acestui pilot polonez a fost recunoscut de intreaga lume iar actiunile sale au fost rasplatite cu numeroase decoratii (in jur de 30). Un subiect ce ar merita o ecranizare intr-un lung-metraj mai ales ca faptele eroice dezvaluite prin imagini de epoca din acele timpuri sunt pura actiune. Descris alaturi de alti conationali ai sai ca fiind “polish devile”, cu o dexteritate de-a pilota, dovedita de numai putin de 30 de avioane doborate.

3. Kraj urodzenia/ Your native country (2002)

Kraj urodzenia Cel de-al treilea documentar ne descopera un erou mai aparte, contemporan noua acest profesor fara slujba face un studiu social lansat de stat. Actiunile lui “eroice” sunt descrise de simplul fapt ca sta si asculta problemele persoanelor pe care le intervieveaza. Un gest care-l recomanda un exemplu de urmat in societate.

Koniec

Advertisements

One thought on “Jacek Bławut si “eroicele” documentare poloneze

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s