Vikings


Vikings series

Vikings e un serial facut de cei de la History Channel, unde nu avem de-a face cu un documentar ci chiar cu o serie bine realizata despre razboinicii nordici. Se pare ca e mai usor sa atragi audienta si sa ii inveti istorie printr-un stil artistic. Un mod ingenios de-a face istoria cunoscuta prin ilustrarea locurilor si obiceiurile populatiei pe care vrei sa o scoti in evidenta. Dupa cum stim popoarele nordice in mileniul anterior aveau o civilizatie intr-un stadiu agresiv in comparatie cu zilele noastre unde stramosi lor formeaza unele dintre cele mai pasnice state. Din aceasta cauza un lucru e bine cunoscut, ca vikingi erau remarcati prin ferocitatea comportamentului lor, mai ales prin firea razboinica si dedicarea pe campul de lupta.

Astfel acest serial incepe in acest stil, unde ni se prezinta cateva elemente de baza din viata de zi cu zi a vikingului: lupte sangeroase, obiceiuri casnice, locuri superbe din nordul Europei. Barbarismul exprimat prin violenta se remarca in cadrul actiunii care de multe ori nu e chiar placut de vizionat.

Vikings 2013

Asezarile tipic vikinge sunt prezentate corect istoric, casele construite in intregime din lemn, undeva cu iesire la apa, ceea ce a dus la aproape imposibila conservare in timp. Avem parte si de dezvaluirea legilor ce trebuiau respectate in cadrul acelei societati razboinice si desigur diversele pedepse in cazul nerespectarii acestora. Povestea seriei se invarte in jurul a doi frati razboinici (printre care se afla legendarul personaj mitic Ragnar) care anual pleaca la pradat teritorii in est (regiunea baltica) dar de aceasta data se pare ca se gandeste sa navigheze in vest unde miturile vorbeau despre bogate teritorii. Printre altele, Bjorn un nume binecunoscut al istoriei vikingilor este chiar fiul lui Ragnar.

In toate splendoarea ni se prezinta corabia vikinga, o constructie perfecta de-a naviga repede pe mare si de-a acoperi distante mari in scurt timp in cadrul invaziilor de vara in diferite teritorii ale Europei. Dupa cateva “infiltrari” pe teritoriul Angliei prin pradari si cateva lupte mai putin agresive, eroi nostri se intorc in plina glorie, noroc ce le surade si cand vine vorba de noul Earl (conducator local).

Vikings

Toate aceste realizari se desfasoara in cadrul unui scenariu bine pus la punct care impartit in 9 episoade duce la un prim sezon excelent. Un inceput de serie ce a demonstrat ca toate intrigile si luptele din cadrul acestei societati pot sa atraga atentia multor iubitori de istorie combinata cu multa fantezie. Un univers ce ne descopera multe reguli si obisnuinte diferite de societatea noastra, o lume a duritati unde primeaza regula supravietuirii celui mai puternic. O regula care se interpatrunde perfect cu religia printr-o legatura a destinului fiecaruia cu voia zeilor, un fapt ce ne arata marea conexiune a vikingilor cu credinta in puteri superioare.

In cele din urma Vikings e o serie care poate concura la o vizionare in “completare” la celebra serie Game of Thrones, chiar o echivalare din alt univers.

Alte pareri: Stefan

Advertisement

One thought on “Vikings

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.