100 Lat W Kinie/ 100 Years at the Cinema (1995)


fass

In cele din urma am iesit din zona scurt-metrajelor de tip documentar si am trecut la pelicule de-o “lungime” mai mare. Acelasi Paweł Łoziński de care va vorbeam anterior realizeaza un documentar aniversar pentru cinema-ul polonez pe nume 100 Lat W Kinie(100 years at the cinema) exact in 1995, anul ce sarbatorea centenarul cinematografiei poloneze. Rezultatul e unul neasteptat pentru mine prin felul cum a abordat acest subiect, un documentar care-l vedeam realizat intr-un alt mod.

Un doumentar ce trateaza subiectul unei mari realizari nationale prin intermediul celor care au iubit si apreciat capodoperele filmului polonez. Astfel intreg documentarul este intesat cu pareri a unor oameni entuziasmati de-a povesti experienta lor ca cinefili de-a lungul timpului. Inca de la filmul mut si primele experiente cu cinematograful, protagonisti nostri povestitori ne relateaza cu cea mai mare placere momentele in care au fost surprinsi de noua inventie si secretele artei in miscare. Trecand la filmul cu sonor si primele idile de dragoste descoperim actori ce devin celebri, adevarate modele pentru generatia lor, toate acestea insotite de comentarii din partea genului feminin cu foarte multe detalii.

100 Lat W Kinie

Mai departe se intrepatrund diferite scene din filme celebre poloneze cu discutii pe marginea acestor subiecte ca de exemplu: celebra revolta din Warsaw (Varsovia) din 1945 ce face subiectul filmului “Canal” (1957) unde unul dintre “comentatori” se regaseste in cele intamplate atunci; boicotarea filmelor de propaganda germane in timpul celui de-al doilea razboi mondial; preferinta filmelor straine datorita actiunii liniare in cazul filmelor poloneze; compararea filmelor de dragoste din trecut cu cele din prezent, batranica dorind sa sublinieze exagerarile din zilele noastre pe cand mai demult simplul sarut de la finalul filmului era atractia intregii actiuni.

In concluzie intreg documentarul pare un studiu social unde se studiaza impactul cinematografului asupra omului de rand, acel iubitor de cinema care in cele din urma e subiectul atat direct cat si indirect a oricarei capodopere din largul spectru a celei de-a saptea arta. In cele din urma ma asteptam la o scurta istorie a cinematografiei poloneze dar m-am multumit si cu interventiile pe marginea a doar catorva filme carora de altfel nu prea le-am aflat numele.

100 Lat W Kinie 1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s