Katyń


Katyn Daca esti plecat intr-o alta tara si esti conectat cat de cat la istoria local-nationala inevitabil vei ajunge sa cunosti mai multe lucruri prin simplul interes fata de trecutul lor. Astfel pentru mine Polonia a fost o surpriza din punct de vedere istoric inca de la inceput, surprins de atitudinea unui oficial al orasului in care studiez. Mai exact in cadrul festivitatilor de primire a studentilor straini mesajul ca: “cele intamplate in timpul celui de-al doilea razboi mondial si nu numai, inca fac parte din prezent iar trecutul inca n-a fost iertat” completat cu o referinta la masacrul de la Katyń si moartea oficialitatilor poloneze in tragicul accident aviatic dupa ce au luat parte la comemorarea victimelor de la Katyn.

O cuvantare plina de pasiune care cauta dreptatea pentru toate suferintele si nedreptatile suferite de poporul sau, de altfel o atitudine de necondamnat. Trecand la filmul pe nume Katyń cred ca va dati seama ca este vorba despre relatarea povestii din spatele mascrarii a peste 21,000 de militari de catre sovietici in anul 1940. Un film ce prezinta realitati istorice de-a lungul celui de-al doilea razboi mondial si din perspectiva a catorva familii a celor napastuiti de soarta si scurte relatarii a unui ofiter din agenda sa inaintea tragicului masacru. Povestea capata emotie prin sperantele si starile celor care au luat parte direct si indirect la acest act misel din partea rusilor intr-un razboi ce a descoperit partea intunecata a umanitatii.

Katyn

Printre altele este un film nominalizat la Oscaruri in anul 2008 la categoria film strain ce cred ca isi merita statueta care poate ar fi creat o prea mare agitatie. Un alt adevar istoric e ca o data cu descoperirea locului mascarului de catre germani in primavara anului 1943, sovietici au refuzat sa admita acest lucru aratand cu degetul spre germani ca vinovati ai acestei tragedii. Un lucru curios e faptul ca aceasta atitudine a durat pana-n anul 1990 cand s-a preluat responsabilitatea faptelor dar investigatia s-a terminat cu o simpla blamare din partea statului rus (noiembrie 2010) a actelor criminale ale lui Stalin.

O productie ce poate fi rezumata la un omagiu dar pare mai mult o reamintire ca toate cele intamplate au fost la o distanta mica de timp iar rezultatele ne arata o natiune ce a trait intre doua mari puteri si de multe ori a fost decimata atat fizic (teritorial) cat si sufleteste. Iar genocidul de la Katyn e un fapt istoric drept exemplu a lasitatii unor oameni ce isi omoara dusmanul pe la spate si folosesc puterea in scopuri meschine.

katyn massacre

Advertisements

5 thoughts on “Katyń

  1. Sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial a concis, dupa parerea multor istorici, cu sfârsitul pozitiei de superputere a Marii Britanii si câstigarea acestei pozitii de catre Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica. Relatiile dintre cele doua noi superputeri mondiale s-au deteriorat neîncetat, înca din timpul razboiulu, pentru a ajunge la cote deosebit de periculoase în deceniile care au urmat victoriei împotriva nazismului.

  2. Pierderile omeneştiCel puţin 60 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial —aproximativ 25 de milioane de soldaţi şi cam 35 de milioane de civili. Estimările variază destul de mult. Aceste cifre includ pe cei aproximativ 6 milioane de evrei şi cei 4 milioane de neevrei (polonezi, rromi, homosexuali, comunişti, dizidenţi, handicapaţi, prizonieri sovietici, etc) ucişi în lagărele Holocaustului.Forţele Aliaţilor au pierdut aproximativ 17 milioane de soldaţi morţi, (din care aproximativ 10 milioane de sovietici şi 4 milioane de chinezi), iar forţele Axei au pierdut cam 7 milioane de soldaţi morţi, (din care aproximativ 5 milioane au fost germani). Uniunea Sovietică a suferit cele mai grele pierderi omeneşti: între 20 şi 28 de milioane de morţi în total, din care 13 – 20 milioane erau civili. Per total, 80% dintre pierderile omeneşti au fost de partea Aliaţilor, iar restul de 20% de partea statelor Axei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s