Oscar 2013 remnisciente


1. Lincoln

lincoln-poster

 “Do you think we choose the times into which we are born? Or do we fit the times we are born into?”

Dupa vizionarea acestui film puteam zice ca am si eu un favorit clar in cele din urma. Noul proiect a lui Spielberg se poate confunda in sensul cel mai bun cu o lectie de istorie vie din punct de vedere cinematografic. O redare fidela a acelei perioade istorice, in cadrul careia poporul american condus de Abraham Lincoln avea de-a face cu razboiul de secesiune plus o lupta apriga la nivel politic pentru promulgarea unui controversat amendament.

Desigur in prim plan se afla presedintele Lincoln, avand ocazia si placerea de-o incursiune in viata personala a acestuia. Daniel Day-Lewis intrepreteaza acest rol cu o acuratete de perfectionist, de altfel a studiat stilul de viata din aceea perioada incepand cu felul de-a vorbi, tabieturi zilnice pana la cel mai mic detaliu. Aceasta dedicare a fost rasplatita pe masura talentului actoricesc aratat de-a lungul intregului film, deci nu incapea nici-o indoiala ca il vom zari cu Oscarul in mana. In concluzie Lincoln este o biografie personalizata ca la carte de maestrul Lewis, o dedicare extraordianara pentru acest rol care ne-a apropiat sufleteste de acea mare personalitate istorica. Ne-a facut sa traim in timpurile acelea prin fiecare cadru si actiune, ce au devenit istorie si un adevarat progres pentru noii pasi inspre “perfectionarea” democratiei.

2. The Flight

The Flight

“You’re a hero, man! You will never pay for a drink for as long as you live.”

Ce poate fi mai potrivit dupa primul zbor cu avionul decat sa vizionezi The Flight unde Denzel Washington cica e un pilot profesionist. Dupa atata laude si oarecarea surpriza prin nominalizare la Oscar am fost curios de ce e in stare acest film. La prima vedere tinta noastra principala are o lejeritate de-a intrepreta genul acesta de personaje, o lejeritate frumos vizibila si-n filme ca Training Day. Un actor cat un film, o interpretare ce tine pe linia de plutire intreg proiectul si il aduce in atentia publicului.

Un protagonist ce da o lupta cu propria persoana, un conflict agravat de problemele cu alcoolul si relationarea deficienta cu cei apropiati. Un orgoliu prea mare pentru a admite greselile care le comite prin comportamentul egoist de care da dovada. Cu toate acestea se observa un intreg proces de revenire la normalitate care coincide cu un final unde acceptarea sortii devine inevitabila alaturi de constientizarea situatiei de multe ori evitata. Printre altele acest film a mai fost nominalizat la cel mai bun scenariu original, de aceea ne dam seama ca acest film nu trebuie trecut cu vederea.

3. Silver Linings Playbook

Silver Linings Playbook

“The only way you can beat my crazy was by doing something crazy yourself. Thank you. I love you. I knew it the minute I met you. I’m sorry it took so long for me to catch up. I just got stuck.”

Oscarul ne mai face si surprize prin alegerile de care da dovada, astfel o drama in spirit de comedie special  livrata pe calea unei oarecare nebunii se preteaza anul acesta. Pentru mine in afara de prestatiile actorilor nu  vad nici-o poveste inchegata pentru a-mi trezi interesul. Un film ce pare mai mult o varianta de rezerva in cazul ca preferi o comedie putin mai speciala in ceea ce expune.

Cu toate acestea nimeni n-a impiedicat-o pe Jennifer Lawrence sa-si revendice un Oscar pentru interpretarea din acest film, alaturi de Bradley Cooper si Robert De Niro. In rest romantismul e putin prezent si de multe ori artificial prezentat, mai ales ca fiecare dintre protagonisti par a trai in lumea lor separata. O situatie ciudata care iti distrage atentia de la adevarul povestii, un parcurs de multe ori neclar dar care iti starnea interesul intr-o anumita masura. Silver Linings Playbook pentru mine a fost o dezamagire dar asta nu opreste pe nimeni sa-l considere o revelatie.

P.S. O scurta descriere (de-a mea) a Oscarurilor o gasiti si in cadrul Numarului 10 din revista 21ART.

3 thoughts on “Oscar 2013 remnisciente

  1. Am vazut si eu “Lincoln” si mi-a placut, cred ca prezenta lui Daniel Day-Lewis e punctul forte. “The Flight” e inca pe lista de vizionat, iar in legatura cu Silver Linings Playbook sunt perfect de acord cu tine Cam multa nebunie si ceva comedie nu inseamna neaparat retea de succes……

  2. Scolile de ucenici functioneaza in cadrul scolilor profesionale. Durata studiilor (preponderent practice) este de 1-3 ani, in functie de complexitatea meseriei. Admiterea se face prin testari specifice meseriei. Se pot inscrie absolventi de gimnaziu, cu sau fara certificat de capacitate. Cursurile se incheie cu examen de absolvire si obtinerea unei diplome care atesta pregatirea de muncitor calificat. Absolventii scolilor de ucenici care au obtinut la terminarea gimnaziului certificatul de capacitate pot frecventa invatamantul liceal, dupa sustinerea concursului de admitere pentru acest nivel de studii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s