Paweł Łoziński-Polonia dupa comunism


Daca data trecuta vorbeam despre documentarele cineastului Marcel Łoziński, de aceasta data trec la fiul sau care urmeaza o cariera asemanatoare cu tatal sau. Este vorba despre  Paweł Łoziński a carui documentare se caracterizeaza prin acelasi “simt al realitatii” transpus in documentare. Doar ca in acest caz se trece de la perioada comunista cu realitatile sociale prezentate din perspectiva neregulilor si imperfectiunilor sistemului politic la o latura mult mai artistica. Singuratatea e aspectul principal ce umple spatiul scenaristic iar drama personala a protagonistilor completeaza subiectul acestor documentare. De multe ori actiunea decurge inspre o finalitate trista cu o morala de multe ori lipsita de esenta.

1. Wszystko może się przytrafić/ Anything can hapen (1995)/ 39′ Wszystko może się przytrafić

Paweł Łoziński in cooperatie cu  Marcel Łoziński fac un documentar “despre” fiul sau, cel putin la prima vedere asa pare. Un pusti de 5 ani e cel care interactioneaza cu cei de varsta a treia intr-un parc de prin Varsovia (Warsaw), un lucru ciudat poate fi considerat comportamentul copilului. Inca se observa stilul cineastului senior rezultand un documentar combinat intre cele 2 stiluri ce le-am prezentat mai sus. O interpatrundere ce descopera stari sufletesti, drame personale, discutii cu un caracter meditativ. Intreg documentarul poate fi caracterizat prin depanarea unor proprii experiente si invatamintele trase de-a lungul unei intregi vieti.

2. Siostry/ Sisters (1999)/ 12′

Siostry 1999

O idee de documentar venita dintr-un video accidental plus la o cerere a celor doua protagoniste. Doua surori in a caror singuratate isi deapana trecutul si problemele actuale. Un documentar cu o usoara tenta umoristica unde impacarea cu soarta devine evidenta mai ales prin lejeritatea de-a vorbi despre batranete. Un scurt-documentar ce descopera stilul de-a personaliza a autorului, o oarecare desprindere de trecutul familiar tatalui sau.

Kitty, kitty (2008)/ 28′

Kici, kiciUltimul documentar tratat in cadrul cursului descopera diferiti oameni ce hranesc pisici fara stapani. Interesant ca fiecare personaj isi are un motiv bine intemeiat pentru asemenea actiuni. Priviti din exterior par niste singuratici cu obiceiuri ciudate, care isi petrec din timpul liber prin locuri ferite de lume pentru a avea grija de salbaticiunile orasului. Fiecare isi are povestea lui, fiecare isi deapana amintirile intr-un documentar cu un aceiasi ambianta de tristete si resemnare.

Koniec

 

Advertisements

One thought on “Paweł Łoziński-Polonia dupa comunism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s