Marcel Łoziński-Polonia aniilor 70′-80′


Prin regizorul si scenaristul polonez Marcel Łoziński putem spune ca descoperim o Polonie redata in stilul personal al acestui om de cultura. O apropiere de realitate intr-un sens diferit, ce aduce documentarului polonez o alta fateta, lucrata pentru a evidentia anumite lucruri din viata sociala a societatii poloneze in acele timpuri. Aceste documentare cred ca se integreaza in categoria interviu-reportaj, deoarece scenariul si actiunea merg in mod evident in acest sens. O abordare care isi are punctele forte printr-un adevarat studiu social bine reprezentat de adevarul despre oameni. Se observa ca lupta contra sistemului este sustinuta si de breasla cineastilor care dezvaluie o mai mare libertate de-a se infiltra pe acest teritoriu periculos.

1. Wizyta/ The Visit (1974)/16′

Wizyta (1974) Marcel Łoziński

 In acest documentar avem ca tema centrala un subiect mai aparte prin ceea ce vrea sa evidentieze. Pentru zilele noastre ar parea un reportaj special, despre un caz unic, dupa cum apare prezentat in acest scurt-documentar. Mai exact este vorba despre o detinatoare de ferma care intretine singura gospadaria, diferit e faptul ca aceasta persoana are inclinatii culturale de la citit carti pana la mersul periodic la teatru. Un exemplu rar pentru mediul rural al unor oameni in conditiile unei vietii grele de-a intretine o ferma daramite de-a mai dedica timp activitatilor mai intelectuale. Un documentar de genul unui interviu care in unele momente mai are scapari de cadre parca pierdute dintr-un film in toata regula.

2. Próba mikrofonu (1980)/19′

Próba mikrofonu 1980

Proba mikrofonu are in prim plan un moderator de radio al unei fabrici de cosmetice (chiar nu gasesc explicatia pentru acest radio) care isi propune sa intervieveze muncitori fabrici intr-un mod instigator. Intrebarile sunt unele care scoate in evidenta lipsa implicarii muncitorilor la nivel de conducere si in luarea deciziilor, sindicatul se pare a lipsi cu desavarsire. O realitate sociala ce sigur nu-si avea o asa usoara rezolvare, documentarul avand rolul de-a nara aceste probleme evidente.

3. Cwiczenia warsztatowe/ Practice exercises (1984)/12′

Cwiczenia warsztatowe (1984)

 In acest ultim documentar avem acelasi tip de filmare in stilul reportajului, dar de aceasta data se desfasoara pe strada de la om la om. O apropiere mult mai exacta de adevarata fata sociala, un studiu realizat in vremuri grele chiar dupa perioada cu legea martiala activata la nivelul Poloniei dupa miscarile sociale de protest din 1980-1981. Se observa clar ca un subiect ca tineretul din acele zile este refuzat de-a fi discutat de majoritatea intervievatilor, ceea ce demonstreaza frica fata de viitoarele consecinte. Documentarul este impartit in 3 parti care dezvaluie realitatea acelor timpuri: pentru inceput adevaratele interviuri, dupa care modificari aduse pentru a distorsiona realitatea ca mai apoi sa vedem un scurt material cu o falsa atitudine prezentata si modificata. In concluzie ni se arata procesul de-a schimba atitudinea oamenilor de rand fata de sistem prin mijloace dictatoriale.

Koniec

Advertisements

3 thoughts on “Marcel Łoziński-Polonia aniilor 70′-80′

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s