Andrzej Munk-Polonia aniilor 50′


Plecat pe taramuri estice am sansa sa studiez ceva apropiat de domeniul cinefil, mai exact „Poland in documentary film”. Daca primul curs a fost pur introductiv mai departe am vizionat si studiat 3 documentare de Andrzej Munk. Documentare ce ilustreaza Polonia aniilor 50′ intr-un un stil de exprimare propagandistic cu idei socialiste.  Cu cea mai mare placere v-as fi ilustrat ceva din istoria noastra, poate la sfarsit de „istorie polona” o sa aduc la „lumina” ceva mai patriotic, pana atunci insa sa incepem:

1. Pamietniki chlopów / Peasant Diaries (1952)-13 min.

Pamietniki chlopów Cum pe atunci coloana sonora nu era lucrul cel mai important pot spune ca documentarul incepe urland intr-o muzica stridenta (vin comunistii). In al doilea rand imaginile filmate vin dublate de-o voce ce iti prezinta firul actiunii. In afara de detalii tehnice descoperim o lume a propagandei unde acest documentar ii infatiseaza privitorului o lume mai buna fata de trecutul sumbru (unde mureai de foame ori u aveai unde sa mergi la scoala etc.). Un proiect ce are in prim plan taranul, un mesaj indreptat spre mediul rural undeva la inceputurile comunismului cu o finalitate binecunoscuta de majortitatea tarilor estice.

2. Kolejarskie slowo/ The Railwayman’s Word (1953)-22 min.

Kolejarskie slowoUn an mai tarziu Andrzej Munk isi continua munca printr-un documentar despre transporturile de cocs pe linia ferata. Un alt documentar de propaganda unde protagonisti nostri arata dedicare la locul de munca, care par ca isi iubesc activitatea zilnica si onoreaza aceasta parte din viata lor. Interesant e faptul ca documentarul are parte de-o actiune in stilul „cowboy movie” dupa cum remarca ei…sincer sunt complet de acord ca am fost surprins de acest gen de abordare cu urme de suspans.

3. Spacerek staromiejski/ A Walk in the Old City of Warsaw (1958)- 18 min.

Spacerek staromiejskiO data cu acest documentar din 1958 se observa o oarecare destindere cand vine vorba despre propaganda specifica primelor documentare. De aceasta data avem parte de-o filmare in stil artistic unde o mica fetita exploreaza orasul Warsaw. De la cladiri importante din acest oras la „minunile” de pe strazi (masini, cabina telefonica), completat fiind cu o privire aruncata in vechiul oras bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial (operatiunea Tempest). O imbinare a vechiului si noului cu ajutorul micului nostru ghid turistic.

Acestea fiind spuse. Pe data viitoare.

KONIEK (the end) 

Anunțuri

2 gânduri despre „Andrzej Munk-Polonia aniilor 50′

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s