Private Peaceful


private peaceful Am ajuns sa vizionez acest film datorita faptului ca in spatele scenariului se afla o nuvela de Michael Morpurgo care a mai scris si War Horse. Mai departe eram curios de noua poveste de pe taramurile primului razboi mondial, mai ales ca oscarizatul film s-a descurcat excelent la acest nivel. Primul razboi mondial pare ca o iubire nepretuita pentru acest autor unde Private Peaceful primeste o doza mai mare de iubire tragica de cat un razboi transant prin lupta adevarata. Citeam nu demult timp o „Istorie ilustrata a Primului Razboi Mondial” in care descopeream detalii interesant ilustrate in acest film: bine redat cel putin entuziasmul inrolarii inaintea acestui mare razboi, tineri in floarea varstei plecand cu bucurie pe front, o stare generalizata in toate tarile combatante mai ales datorita faptului ca se preconiza o scurta durata a razboiului; plus o scena de lupta cu celebrele mastii cand se recurgea la razboiul murdar cu gaze toxice.

Subtil a fost introdus un mic discurs anticipativ al mortii subite a imperiului britanic prin nasterea accentuatei lupte a celor asupriti de „colonisti” chiar daca avem de-a face cu o situatie pe pamant englez, la o mosie de fost mare (colonel) demnitar militar (Richard Griffiths). Interesanta e abordarea razboiului scotand la iveala absurditatea prin lipsa experientei a tinerilor protagonisti si inexistenta unei adevarate motivari de-a lupta in afara de mandria de-a purta uniforma.

Private-peaceful-final

Protagonisti filmului sunt fratii Peaceful (Jack O’Connell si George MacKay), in ciuda numelui cei doi „lupta” pe acelasi front al iubirii, o iubire ciudata care daca erau altfel vremurile (zilele noastre) ar fi putut semana cu ce am vazut in Savages. In linii mari mi s-a parut ca urmaresc o maturizare a doi frati, de la jocul copilariei la descoperirea brusca a realitatii in care traiau…totul trasat lin si palid…pe alocuri momentele de intrerupere animeaza povestea: razboiul si vestile neasteptate totusi nu distrug din exuberanta tinerilor.

Pentru o istorisire de iubire in prag de razboi cu iz puternic de copilarie va recomand o vizionare de aprobare a filmului britanic usor de digerat care sa va mai diversifice genul de filme vazute in ultima perioada.

private_peaceful

Anunțuri

6 gânduri despre „Private Peaceful

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s