Taegukgi Hwinalrimyeo


“Wills are for dying people. You’ve got to be strong.”

Piratul Cinefil sarbatoreste 2 ani de la prima piraterie online, prin cel mai bun film vazut in ultima perioada. Un film de sorginte sud-coreana despre razboiul fratricid dintre doua natiuni despartite de doua sisteme politice, in spatele caruia se afla realitatea dura a razboiului din acele din timpuri, un adevar istoric care inca si astazi traieste prin trecutul sau dureros. Taegukgi Hwinalrimyeo (The Brotherhood of War) exploreaza anii razboiului (1950-1953) prin intermediul povestii a doi frati, de la nedorita inrolare pana la istovitoarele lupte fizice dar mai ales psihice pe campul de lupta.

De-a lungul celor 140 de minute traim alaturi de soldati, luptam umar la umar cu ei, le simtim agonia suferintei inainte de asalturile sinucigase, tinem cu dinti pentru a supravietui conditiilor mizere. Se mizeaza pe o tratare cat mai realista unde duritatea peliculei dezvaluie fata macabra a razboiului. Taegukgi Hwinalrimyeo e unul dintre cele mai complexe filme de acest gen, reusind cu succes sa recreeze atmosfera acelor timpuri, sa scoata la suprafata din trairile soldatilor aruncati in lupta punand accent pe impactul psihologic.

Doi frati, doua natiuni aruncate in valtoarea urii dintre semeni, o paralela care subtil ne arata ca unul dintre frati o ia pe drumul gresit, asa cum una dintre natiuni (cea rosie) face o alta alegere. In cele din urma iti dai seama ca ambele schimbari au avut cauze indirecte: la nivel de familie fiind razboiul iar la nivel de tari au fost sferele de influenta unde cele doua mari super-puteri ale lumii luptau prin intermediari.

the-brotherhood-of-war

Fiind un film sud-corean te surprinde prin tratarea subiectului aproape de pe o pozitie neutra, nu o sa vezi prin acest film o propaganda ci doar o redare cat se poate de obiectiva. Am fost placut surprins de posibilitatea vizualizarii cinematografice a unui razboi ce combina tactica Marelui Razboi din transee cu inventia germana  “blitzkrieg”.  Un “masterpiece” al razboiului pe pelicula, o desfasurare a actiunii in forta, printre gloante, explozii, lupte corp la corp vei descoperi din universul confruntarilor armate.

Off topic: Coreea de Nord s-a retras unilateral (2008) din cadrul armistitiului semnat la sfarsitul acestui razboi din 1953.

600full-tae-guk-gi -the-brotherhood-of-war-screenshot

Advertisements

9 thoughts on “Taegukgi Hwinalrimyeo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s