Argo


“If we wanted applause, we would have joined the circus.”

Dacă il stiti pe Ben Afleck înseamna că ati aterizat unde trebuie, pentru ca ultimul sau film regizat/jucat nu de mult timp ruleaza in cinematografe. Proiectele sale anterioare din rol de regizor dar si de actor, au fost rind pe rind apreciate, totul a inceput in 2007 cu Gone Baby Gone. In 2010 isi intarea pozitia de regizor prin excelentul film, The Town, iar recent de cateva zile si-a dezvaluit ultima capodopera pe nume Argo.

De data asta are in plan reconstituirea in stil propriu a unui eveniment istoric la mica apropiere de noi. Mai exact prin anii 1979-1980 cand in Iran izbugnise celebra revolutie cu luare de ostatici americani. O criza diplomatica internationala ce ajunge sa fie plasata la modul cel mai inteligent intr-un thriller cu accente comice.

Eticheta pusa: “inspirat din fapte reale” ii da alura de drama din micro-universul unei familii ori ceva colt de lume uitat, nu e deloc asa deoarece avem de-a face cu evenimente istorice din convulsiva perioada numita “razboiul rece” unde orice “incalzire” ne privea pe toti. In principal ni se ofera o perspectiva din partea cuiva care nu vrea sa-si atace compatriotii, o relatare cinematografica unde sunt expuse cauzele si efectele unui conflict dintre doua lumii diferite, doua civilizatii diametral opuse.

Inceputul explicativ istoric plus alte cateva intro-uri de acest gen ii da pe buna dreptate filmului o veridicitate din punct de vedere istoric. O misiune de salvare ce reuseste sa te tina in suspans de-a lungul celor 120 de minute, o desfasurare a actiunii ce iti retine atentia in mod inteligent.

Ben Affleck in dublu rol ne surprinde din nou, un lucru ce se va reflecta intr-o viitoare posibila nominalizare la Oscarurile ce urmeaza . De remarcat ar mai fi John Goodman, pe care e placut sa-l revezi intr-o forma buna, pus pe glume alaturi Alan Arkin. Placut impresionat am ramas de refacerea decoristica specifica acelei perioade, de atmosfera ce relativ coincide cu anii 80′, de moda vizibila la nivel de costumatie si comportament al personajelor. Cat priveste poporul iranian, populatia rasculata, regimul dictatorial, toate creeaza o tensiune puternica asupra derularii actiunii. Arata cat se poate de real protestele, luptele contra dusmanului occidental reprezentat de americani ce iau dat peste cap traditiile si bunul mers al tarii.

P.S. nu pierdeti scena de final cu Jack Nicholson…

Alte pareri: Studentocratia, Filme-Carti, FilmeTari, Raluk, Ioana Stef, Blogdecinema, Cronica Romana, spookie

Advertisements

4 thoughts on “Argo

  1. „Războiul Rece” a dominat politica externă a SUA și a URSS încă din 1947 , când s-a folosit pentru prima oară termenul, și până la colapsul Uniunii Sovietice din 1991 . Din punct de vedere al mijloacelor utilizate, Războiul Rece a fost o luptă în care s-au utilizat presiunea diplomatică, militară, economică , ajutorul selectiv, manevrele diplomatice, spionajul, înarmare masivă, coaliții militare, rivalitate la evenimentele sportive, competiție tehnologică, propaganda , asasinatul, operațiunile militare de intensitate mică și iminența unui război pe scară mare. Un moment în care Războiul Rece putea să devină unul “cald” îl reprezintă anul 1962 , când sovieticii au plasat în Cuba , devenită comunistă , rachete cu raza medie de acțiune. Prin intervenția președintelui american Kennedy s-a ajuns la normalizarea relațiilor cu sovieticii. În Cuba s-a impus regimul comunist al lui Fidel Castro . Perioada de destindere a fost marcată de întâlnirea dintre Kennedy și Nichita Hrușciov în 1963 , când au stabilit ca în viitor pentru comunicări urgente și de importanță majoră între Casa Albă și Kremlin să folosească “Telefonul roșu” care de fapt era un telex. Cele mai tensionate momente ale Războiului Rece au fost Blocada Berlinului (1948–1949), Războiul din Coreea (1950–1953), Criza rachetelor cubaneze (1961), Criza Berlinului din 1961 , Criza Suezului (1962), Războiul din Vietnam (1959–1975), Războiul de Iom Kippur (1973), Războiul Afgano-Sovietic (1979–1989), Doborârea cursei KAL 007 (1983) și Exercițiul militar NATO „Able Archer” (1983).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s