The Dark Knight Rises


“Deh-Shay, Deh-Shay, Bah Sah Rah. Bah Sah Rah.”

Inainte de marele debut al acestui final de franciza de succes s-a creat o mare agitatie ce vehicula o serie de variante de-a incheia aceasta trilogie. La mine pregatirea pentru mult asteptatul film a constat in vizionarea linistita a trailerelor plus un tatuaj de proba cu emblema iconicului personaj inainte de asaltul la cinema.

Dupa toate “pregatelile” am dat peste un inceput care mi s-a parut invaluit intr-un mister bine creat prin prezentarea celor doua personaje antagoniste si stadiul politico-organic in care se afla celebrul oras, Gotham. Desfasurarea actiunii presarata cu mai multe elemente de natura emotiva primeste un sens socio-politic puternic ce marcheaza puternic tendintele moderne ale “marii mase”.

Interesant de urmarit a fost lupta continua pe mai multe fronturi ale scenariului, ce a razbit sa descopere clar si decis un intreg proces de evolutii ale personajelor in raport cu trecutul lor “glorios” si actiuniile viitoare. Pe alocuri un mers anevoios cu mici ezitari datorita unor evidentieri de natura sortita pieririi eroice, un impediment in jurul caruia s-a format o intreaga conspiratie a infrangerii raului necesar printr-o serie de sacrificii de orice natura. Intersectarea fregventa a planurilor secundare cu cele principale a dus la o constructie progresiva, finalizata cu un fir narativ complex in masura sa dezvolte o poveste intinsa pe mai multe cadre.

Asteptarile au fost mari, mai ales atunci cand filmul precedent (The Dark Knight) a ridicat standardele si a lasat mostenire o serie de interpretari fabuloase, dar ca si-n prima parte (Batman Begins), The Dark Knight Rises se confrunta cu o serie de cataclisme iminente ce ii dau o alta aura, o panta des uzitata si de alte blockbustere meseriase. In cele din urma comparatiile nu cred ca isi au locul, fiecare film isi are cursul sau, alte idei pe care le urmareste, porneste spre alte sensuri, exploreaza alte teritorii. Noi personaje, noi confruntari eroice, noi teme explorate din alte privinte a dus la un rezultat final ce m-a multumit. Un final grandios, frumos cosmetizat din punct de vedere al imaginii si bine ornamentat cu o serie de interpretari pe masura celebrelor personaje.

“You gotta learn to hide the anger, practice smiling in the mirror. It’s like putting on a mask.”

 

Advertisement

4 thoughts on “The Dark Knight Rises

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.