Eternal Sunshine of the Spotless Mind


 ” How happy is the blameless vestal’s lot! / The world forgetting, by the world forgot / Eternal sunshine of the spotless mind! / Each pray’r accepted, and each wish resign’d.”

Charlie Kaufman, dramaturgul unor filme ca Being John Malkovich sau Adaptation s-a specializat pe problematica intima a proceselor celebrale. Evident ca si aici, impreuna cu Gondry ca regizor, se straduie sa puna in scena mecanismul uitarii intr-o cursa pentru indentitate printre capcanele volatile ale creierului.

O explorare a neputintei stiintei in fata dragostei, totul prezentat printr-un mozaic dezarticulat de planuri suprarealiste, un delir care starneste curiozitatea. Kaufman declara ca atunci cand  s-a apucat de scenariu n-a stiut ce sa faca si asta e si impresia pe care o lasa in general filmul cu exceptia inceputului despre dificultatile unei relatii, conceputa traditional, cu caldura, inteligenta si haz.

Este tipul de opera definita ezitant de spectatorul derutat, care totusi are ocazia sa vada un Carrey dramatic  si sobru si o Winslet plina de farmec si motivatie. Iar cat despre titlu el n-are mare legatura cu filmul, e un vers dintr-un poem scris in 1717 de Alexander Pope, intitulat Heloise lui Abelard.

” I could die right now. I’m just… happy. I’ve never felt that before. I’m just exactly where I want to be.”

Advertisements

18 thoughts on “Eternal Sunshine of the Spotless Mind

  1. Ei…titlul are legatura lui cu filmul, bineinteles 🙂 Daca te intereseaza Kaufman ca regizor (pentru mine e genial si in rolul ala!) recomand Synecdoche, New York!

  2. Neaparat trebuie sa vezi Synecdoche, New York – e apogeul filmelor lui Kaufman (si se leaga superb de Being John Malkovich, si mai ales de Adaptation). Cum scrie si Corina mai sus, e genial si ca regizor (de fapt, din cate mai am intrebat/aflat si eu, sunt doua mari pareri: fie spun ca filmul e genial, fie ca n-au inteles absolut nimic).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s