Crna Macka, Beli Macor


Am patruns pe taramurile cinematografiei europene si astfel am dat peste un film sarbesc aparte, o comedie cu iz de non-conformism exprimat prin intermediul unui umor de-a dreptul dereglat. Regizorul Emil Kusturica,  se foloseste inteligent de-o anumita regiune din Serbia, undeva in apropierea Dunarii o comunitate aproape in intregime rroma isi deapana umoristic amintirile pe marele ecran.

Existenta unei diferite”societati”, cu propriile reguli, traditii, un alt mers al “socialului” ce ne surprinde prin gama larga de obiceiuri ciudate oarecum pentru noi. Personajele sunt pe masura si perfect incadrate in acest mediu, reusind sa redea la modul ideal tipurile de personalitate si reactiile din diferitele situatii.

Pot sa afirm in cunostiinta de cauza ca diferitele obiceiuri rrome sunt transpuse cat se poate de bine iar defectele (din punctul nostru de vedere) sunt tratate cu umor de calitate. Daca trec mai departe si ajung la desfasurarea actiunii, imi dau seama ca fiecare moment e bine gandit si lansat la momentul oportun.

Intamplarile si incurcaturile reprezentate prin jafuri, escrocherii, nunti aranjate, smecherii de smecherii sunt constituite in asa fel incat sa amuze la fiecare miscare pe care o fac personajele, intr-o dezordine de neimaginat care in mod straniu consolideaza un umor inteligent, mai rar intalnit.

Goran Bregovic aduce inevitabil o muzica specifica cadrului in care se desfasoara actiunea, intr-un stil ce sustine la modul ideal toata aceasta “harababura” comica, la fel si sonoritatea limbii vorbite datorita intruziunilor de origine “exotica” si felul de exprimare a personajelor.

Filmul Crna Macka, Beli Macor (Black Cat, White Cat) ne arata o alta fata a celor nedoriti in toata Europa, o alta lume in plina dezordine pe care poate nu vom putea admite ca o intelegem pe deplin, ca ceea ce e diferit trebuie oarecum indepartat, ca stilul lor de viata e o adevarata inadaptare sociala; poate e ultima forma de rezistenta la aceasta uniformizare a globalizarii…

5 thoughts on “Crna Macka, Beli Macor

  1. Filmul este genial…. este unul dintre filmele mele preferate si trebuie sa vezi neaparat Vremea Tiganilor (Dom za vesanje), este ceva mai dramatic decat Pisica alba, Pisica neagra, dar este exceptional

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.