Chronicle


Chronicle e genul de film ce se integrează într-un stil de filmare la modă în ultimii ani, pseudo-documentarul, reprezentat prin filmele de tip “found footage”. Mai exact proiectele de film care pot fi descrise ca documentare false, filmate din mână, ce reuşesc să redea acţiunea la un nivel foarte apropiat de realitate.

Prin această tehnică, filmările sunt deseori mişcate, alerte şi uneori obositoare dar care, în mod surprinzător, te conduc direct în mijlocul acţiunii. Unul dintre marile avantaje ale acestui tip de peliculă se reflectă în bugete de realizare infime, ce reuşesc sa aibă o profibilitate ideală.

Cel mai profitabil film din istoria cinematografului e reprezentat de unul din cele mai cunoscute filme horror filmate cu „handy-cam-ul” şi anume Paranormal Activity, care de la un buget de 15.000 $ a avut încasări de 107,901,736 $ (713.233%), detronând, astfel, ocupantul primului loc reprezentat de Blair Witch Project, lansat prin 1999 ce a reuşit cu un buget de $25,000 să aibă un profit de $248,639,099.

În general acest stil de filmare e rezervat genului horror: Cannibal holocaust (1980), fiind pionierul “pseudo-documentarului”, urmat de Blair Witch Project (1999), franciza REC, franciza Paranormal Activity, Cloverfield (2008) s.a.m.d. În general s-a mai recurs la inserarea de scene filmate mişcat în cadrul altor filme pentru a completa într-o anumită notă originală conţinutul acţiunii.

Chronicle nu are deloc un buget micuţ (12 mil. $), dar se regăseste în descrierea de mai sus când vine vorba de caracteristicile de conţinut specifice unei abordări de filmare atractive din punct de vedere conceptual. Întregul jurnal video personalizat se desfăşoară în mediul şcolar tipic american, unde 3 tipi ajung să „contacteze” forţe telekinetice impresionabile care încet, încet schimbă datele problemei atunci când vine vorba de responsabilitatea de a le folosi.

Acţiunea creşte progresiv în intensitate, de la simpla dorinţă de-a filma momente din viaţa de zi cu zi până la o desfăşurare debordantă a evenimentelor într-o serie de întâmplări de domeniul fantasticului. Umorul tipic adolescentin e strecurat inteligent, încât să distragă atenţia de la eventuale nereguli din scenariul redat pe banda camerei de filmat, reuşind să dispară odată cu finalul ce capătă accente dramatice de neimaginat. Editat şi montat cu ajutorul frânturilor de scene tăiate şi adăugite pe parcurs ori o succesiune de cadre credibile ce mai apelează şi la scene fără imagine dar cu sunetul pornit, ideal pentru a creea suspans şi mister în jurul anumitor întâmplări. Succesul unor astfel de filme se poate explica prin modalitatea ciudată de a crea a şaptea artă, prin abordarea acelui ceva pe care nu îl vezi în fiecare zi, stârnind curiozitatea consumatorului de rând printr-o perspectivă atipică.

Alte pareri: Adina , Angela, Marian, Alex, Stefan, Dan, Studentocratia

4 thoughts on “Chronicle

  1. L-am văzut săptămâna trecută. Tehnica de filmare e interesantă, dar tot firul narativ e mult prea intuitv. De la bun început, de când adolescenții au intrat în groapă, i-am șoptit celui de lângă mine că ăla mai ciudat va deveni ză evil guy. Că ăsta-i un clișeu specific filmelor americane. Mi-ar fi plăcut mai mult dacă ar fi avut un fir narativ mai complex.

    1. Tehnica de filmare aparte, dar nu suficient de buna incat sa dea 100% iluzia de “reality”. Scenariul usor dezlanat si previzibil, in schimb partile comice si de actiune foarte bune.

  2. Ma bucur ca ti-a placut. In general mockumentarele au bugete reduse, dar sunt si exceptii – Cloverfield (25 milioane) si chiar acest Chronicle. Cand vine vorba de efecte vizuale iti trebuie niste bani si filme ca Paranormal activity sau Blair witch project nu aveau nevoie de asa ceva. Daca iti place stilul acesta iti recomand si The Tunnel.

  3. @lilisor putem sa lasam asta in seama filmului de tip “found footage” care la nivelul teoretic e realizat de “omul de rand” si trebuie sa redea atmosfera cat mai apropiatde realitate si atunci inevitabil cei trei crai is mai mult preocupati de cum arata ei pe “film”..ai dreptate nu e chiar asa de complex la nivel de fir narativ…poate sequel-ul va fi mai bun. 🙂

    @marian nu stiam ca si Cloverfield are un buget asa de mare in comparatie cu restul de filme in genul acesta…The Tunnel parca am auzit ceva de el dar nu l-am vazut…il trec pe lista aferenta 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.