Unforgiven


“Hell, Will. We ain’t bad men no more. Shit, we’re farmers”

 1992 un an dintr-o epoca demult apusa pentru filmul western dar cu o aparitie surprinzatoare pentru genul acesta de film. Unforgiven s-a incapatanat sa apara pentru a nu face uitata perioada cand incaierarile, gloantele suierand si privirile atintuite pe armele adversarului faceau parte din situatiile de prim rang in cadrul scenariilor ce prindeau contur prin actiunea desfasurata pe preriile din America insorita.

Clint Eastwood regizeaza si joaca in rol principal dupa cum ne-a obisnuit in proiectele sale de-a lungul timpului, o face perfect in ambele ipostaze si aduce alaturi de el la nivel de distributie cateva nume mari dupa cum urmeaza: Morgan Freeman si Gene Hackman.

In esenta nu avem de-a face cu un western clasic, defapt fiind vorba despre o drama ce se foloseste perfect de fundalul oferit de genul western, reusind o combinatie ideala pentru a reinventa, surprinde prin noua viziune aruncata peste viata “pistolarilor”.

O versiune umanizata ce se “ocupa” de prezentul personajelor prin prisma trecutului inflacarat al vietii lor plin de patos in ale impuscatului, adevarate legende vii cand venea vorba de manuit o arma in tineretea lor…un trecut pentru care fiecare va plati intr-un fel sau altul.

Westernul s-a transformat, incat sa nu-si dea ultima suflare, o gura de aer binevenita inainte ca totul sa se stinga in negura istoriei acestui gen de cinematografie…

“He should have armed himself if he’s gonna decorate his saloon with my friend…Funny thing, killin’ a man. You take away everything he’s got and everything he’s gonna have.”

 

3 thoughts on “Unforgiven

  1. Super film…
    Si apoi au mai urmat, genul nu a murit de tot, desi capodoperele sunt undeva departe, cu mici exceptii. Mi-au placut, de exemplu, din ultimii ani True Grit sau The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s