Cool Hand Luke


“What we’ve got here is… failure to communicate.”

Aruncam o privire in trecutul cinematografiei clasice mai exact prin anul 1967, am fost indrumat spre un film formidabil, un film vechi care face cinste cinematografiei. Este vorba despre Cool Hand Luke cotat la o nota de 8,3 de IMDb, aclamat de critici pentru o demonstratie de cinematografie in forta.

In rol principal il descoperim pe Paul Newman, ce ne incanta cu o prestatie actoriceasca de inalta clasa, un rol reprezentativ pentru carierea sa de actor.

Daca nu a primit o recunoastere oficiala (doar o nominalizare), cel putin George Kennedy intr-un rol secundar a pus mana pe un Oscar, zic eu intr-un mod meritat.

Povestea filmului se invarte in jurul unei inchisori, defapt in jurul unui personaj atipic, trimis la “racoare” intr-o inchisoare mai “libertina” din punct de vedere a spatiului dar cu un program de munca silnica.

O lume a regulilor din care eroul nostru evadeaza si la propriu si la figurat, o lume dura a celor celor inchisi si supusi unor munci grele, prin intermediul acestui film se aduce in “discutie” o revizuire a sistemului penitenciar american din acele timpuri.

Pare un subiect vazut si revazut intr-o serie de filme mai recente dar filmul Cool Hand Luke  e originalul care sigur a transmis idei mai departe, e un punct de referinta in genul de filme cu un astfel de subiect.

“Luke Mana Rece” e omul pe care sistemul nu-l poate infrange, e rebelul ce nu se supune regulilor, anti-eroul cu un spirit liber ce nu se impaca cu mersul absurd si rigid al societatii. Sfideaza autoritatea chiar si divinitatea, un luptator, un inadaptat al societatii si in cele din urma un personaj iconic…

“He was smiling… That’s right. You know, that, that Luke smile of his. He had it on his face right to the very end. Hell, if they didn’t know it ‘fore, they could tell right then that they weren’t a-gonna beat him. That old Luke smile. Oh, Luke. He was some boy. Cool Hand Luke. Hell, he’s a natural-born world-shaker.”

Advertisements

10 thoughts on “Cool Hand Luke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s