Eco Fest (2)


In cele din urma am atacat si ceea de-a 3-a  zi a  Festivalului international de film ecologist care si-a propus de-a ne dezvalui dupa cum urmeaza:

 

1.Copsa Mica

Se incepe cu o “productie” autohtona, documentarul Copsa Mica-Povestea unei sperante cu o durata de 26 de minute si un buget infim care se observa in calitatea indoielnica a materialului.

Defapt pare un reportaj mai aprofundat, o reclama bine pusa la punct care ne aduce la cunostinta cum orasul negru al Europei devine ecologizat si gata sa primeasca noi locuitori.

Nu aflam mare lucru ce a fost defapt pe acolo, o puternica industrializare si nu prea multe cuvinte despre “maretul” trecut deoarece intreg documentarul este directionat spre a ridica in slavi cum tot orasul s-a transformat in ceva cat se poate de “eco”. Oameni buni doresc si eu o casa pe langa ceva uzina…

2.Copii Uraniului

Un al doilea documentar romanesc care de aceasta data il consider mult mai valoros si bine pus la punct avand si cateva premii la activ. Copii Uraniului urmareste indeaproape sapaturile miniere de uraniu din Baita Plai judetul Bihor in paralel cu povestea asezarii si a celor care au locuit acolo si inca locuiesc.

In aceasta zona uitata de lume  adusa la lumina zilei doar de reportaje si documentare care ne prezinta realitatea cruda gasim un loc  infestat de radiatii a caror efecte le stim cu toti.

 

3.Broken Doors

In primul rand chiar nu stiu ce a cautat o astfel de proiectie la un festival ecologic nu in sensu ca ar fi un documentar de toata jena ci dimpotriva. “Pelicula” ne prezinta povestea a unui cuplu “homeless” si ce implica viata traita pe strada, in locuri greu de supravietuit. Nu cred ca documentarul a vrut sa puncteze cat de ecologic traiesc acesti oameni deoarece nu ii vad rostu nu de alta ca se axeaza mai mult pe problema sociala.

Materialul surprinde drama prin care trec acesti doi oameni ai strazi si cum reusesc sa traiasca cat de cat decent in conditiile date.

4. Le White [White Houses]

Al doilea documentar italian vazut la acest festival, amandoua cu aceiasi tematica in care azbestul este inamicul public numarul unu si tribunalele vuiesc de italieni furiosi de mama focului. In acest documentar aflam istoricul unor familii din Milano care traiesc in cladiri in a caror componenta se afla azbest, de aici marea lupta cu autoritatile locale de-a fi salvati…

Sunt curios care vor fi castigatori sper sa fie si din ce am vazut (2 zile din 4)….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s