Eco Fest


In perioada 27-30 octombrie 2011 in Oradea are loc Festivalul international al filmului ecologist care defapt este o avanpremiera la noi in tara.

In prima zi a festivalului am “chiulit” asa ca sa vedem cu ce ne-am delectat impreuna cu iubitori de “eco” , juriu , scolari si-un blogger prieten in ceea de-a doua zi a festivalului:

1. The Bill & Climate Dish

Climate Dish un scurt-metraj dragut cu o durata de 1:o8 reprezentat printr-o joaca cu mancare…restul va las sa descoperiti ca nu dureaza deloc mult.

The Bill un scurt metraj german (4:22) care inainte de-a ateriza la noi a mai fost si la alte festivaluri cu tematica ecologica:Tokyo, Chicago, Torino, Mexico… o idee buna cu un final cat se poate de inteligent si ironic.

2.Polver [Dust]

“100.000 people die around the world every year for diseases linked to asbestos. Mesothelioma, a cancer of the pleura caused exclusively by inhaling asbestos micro-fibres, can take up to 30 years to manifest, but once it does it is unmerciful.”–asta ca sa faceti o idee in legatura cu efectul azbestului asupra sanatatii omului ce intra in contact cu asa ceva.

Defapt avem de-a face cu un documentar italian ce trateaza problema azbestului si ce “implicatii” economice, politice, sociale aduce.Toata povestea se invarte in jurul neterminatului proces dintr-un orasel italian intentat unei fabrici ce are ca obiect al muncii azbestul.De la circuitul azbestului in “natura”, politica europeana anti dar pro prin America de Sud, niste imagini chiar “frumoase” din minunata India si un eveniment central acel proces prost incadrat.

3.Moving Forest

Moving Forest un alt scurt metraj dar de data aceasta elevtian care exprima prin entuziasmul unui mic baietel cum ar trebui sa avem si noi o initiativa cat ar fi ea de mica sa facem ceva pentru “verdeata” ce ne inconjoara.

4.The West in the East

La documentarul asta de 22 de minute nu am mai gasit poza dar nici nu mi-a placut dupa cum urmeaza: cica era un batranel care la un moment dat i se nazare ca defapt in sinea lui el e mare ecologist (niciodata nu ii prea tarziu) si se apuca sa construiasca o casa in creierul dealurilor, o casa cat se poate de ecologica dar fundatia ii ditamai betonata…poate o avea ceva idei ecologice subtile: finalul e chiar simbolic dar restul e la nivel rudimentar…

5.Taste the Waste

Si ultimul documentar care a fost defapt dupa cum se zice cireasa de pe tort care mi s-a parut cel mai bine “documentat” si prezentat intr-o ordine de idei ce ne aduc la cunostinta ceea ce se intampa cu saturatia de mancare la nivel de “piete consumeriste” din tarile dezvoltate.

Taste the Waste ne lasa cu un gust amar dupa ce am gustat din plin dintr- o adevarata “industrie a mancarii” unde pretentiile sunt extreme iar rezultatul o mare problema in privinta eficientei acestor reguli inumane aplicate in aceasta noua industrie alimentara de tip supermarket si nu numai.

Avem parte  numai de produse perfecte de la mere lucioase, rosi de-o culoare imbietoare, castraveti trasi la boloboc, 1000 de sortimente de paine si multe altele dar care necesita eforturi in plus si multa risipa.

Advertisements

2 thoughts on “Eco Fest

  1. Salutari piratule cinefil! merci de critica filmului meu “Copsa Mica – Povestea unei sperante”. Ma bucur sa citesc ca filmul a avut cel putin un spectator. Stii cumva ceva de premiile care s-au acordat? In presa nu a aparut inca nimic.
    Toate bune!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s