Top 5 2010


In topul meu 5 2010 locul 1 il cocupa:

1.Shutter Island

Is it better to live as a monster or to die as a good man?”

Un film extraordinar cu o regie din partea lui Martin Scorsese care realizează o adevărată operă de maestru,acting-ul la rândul lui, face parte din aceeaşi clasă cu regia, Leonardo Dicaprio distantandu-se totuşi de restul distribuţiei şi oferind (poate) cea mai bună performanţă actoricească de până acum.Scenariul este de cea mai bună calitate, fiind exploatat cum nu se poate mai bine, iar cinematografia demnă de lăudat.Un film precum un puzzle care îţi pune mintea la contribuţie.Acestea fiind spuse, nu îmi mai rămâne decât să recomand această producţie tuturor cinefililor şi să vă urez vizionare plăcută!

2.Inception

Un film impresionant,cu o acţiune complicată,presărat cu efecte speciale bine realizate şi substrat psihologic destul de puternic.Un scenariu de o ingeniozitate ieşită din comun, o imaginaţie a lui Christopher Nolan bine transpusă şi prin regie, astfel ajunge să ne aducă pe marile ecrane încă o capodoperă.O prestaţie actoricească pe măsură mai ales din partea binecunoscutului Leonardo Dicaprio care ne arată din nou că păşeşte pe urmele celor mai mari ai cinematografiei.Iar dacă ne oprim în dreptul coloanei sonore semnate de Hâns Zimmer numai cuvinte de lăuda din partea mea.Cred că îşi merită locul în Top 250 IMDb(momentan locul 6), pentru că aduce ceva nou şi inovativ cinematografiei, chiar dacă ideea de bază a filmului a mai fost folosită.Aştept multe nominalizări la Oscar şi desigur în cele din urmă câteva statuete…

3.Black Swan

Unul dintre cele mai bune filme lansate în anul 2010 care nu a avut parte de atâta publicitate dar fiind considerată senzaţia anului.Darren Aronofsky regizează în stilul lui specific cel mai bun film al sau,surprinzător este că în comparaţie cu filmele sale anterioare unde de obicei se petrecea în locuri murdare,urâte în Black Swan totul apare “curăţ” şi “lustruit”,dar să nu ne lăsăm păcăliţi deoarece toată  aceea “murdărie” o  lasă în seamă personajelor.Profunzimea cu care este tratată dramă psihologică a personajului principal şi rolul excelent făcut de Natalie Portman sunt atuurile principale ale acestui film susţinute desigur foarte bine de regia impecabilă, că de fiecare data, a lui Aronofsky.Cu siguranţă un film care trebuie văzut…

4.The Ghost Writer

Peliculă este o adaptare a cărţii a€œThe Ghost” a autorului britanic (fost jurnalist la BBC) Robert Harris.Un film bine gândit care a fost o surpriză plăcută pentru mine intră în tradiţia filmelor noir cu atmosferă apăsătoare, cu destine tragice şi final sumbru. Pe lângă firul epic care urmăreşte crimele de război comise sau nu de Adam Lâng, politicianul de profesie, filmul surprinde cu personaje nuanţate, umor ocazional, reacţii umane suprinzatoare, un protagonist care e aproape un anti-erou şi o coloană sonoră care construieşte tensiunea.Ewan Mc Gregor joacă bine de tot (chiar mi-era dor de el), Pierce Brosnan s-a potrivit de minune cu rolul jucat în film(nu cred că puţeau găsi pe cineva mai bun pentru acest personaj).Imaginea e deosebită şi cred că filmul poate satisface spectatorul care aşteaptă un film de acţiune, şi pe cel care are pretenţii mai mari de la un film.

5.The Social Network

Fiecare epocă îşi are vizionării şi geniile  ei, care lasă în urmă lor o lume noua, schimbată radical. Dar asta nu se întâmplă, aproape niciodată, fără o luptă acerbă cu oamenii şi sistemul pe care vor să le schimbe prin creaţia lor.Mi s-a părut foarte interesant istoricul făcut de regizorul David Fincher reţelei de socializare şi a fondatorului acestuia,a construit foarte inteligent filmul, a pus accent mai mult pe mesajul filmului decât pe adevărul despre Facebook.Scenariul adaptat este făcut totuşi după ideea acestuia,actingul destul de bun Jesse Eisenberg face un rol memorabil,iar Justin Timberlaker arată care pe lângă vocea să extraordinară are şi cât de cât talent actoricesc.Mi-am dat seamă foarte repede că nu este doar o poveste  despre fondatorul reţelei,o simplă reclamă ci fiind o poveste de prietenie, ambiţie şi trădare..

În final aş vrea să spun că este desigur doar un top subiectiv,personal care cuprinde cinci filme care sigur merită vizionate şi asta nu doar eu o spun….

Advertisements

2 thoughts on “Top 5 2010

  1. Da, Inception este un film foarte bun cu o idei originale, mă refer la stratificare viselor şi la abilitatea de a implanta o idee în subconştientul unui om fără ca acesta să realizeze. Efectele au fost de asemenea nemaintâlnite şi specifice unei lumi a viselor. Coloana a fost şi ea la înălţime, o altă creaţie de calitate a lui Hans Zimmer.
    The Social Network l-am văzut acum o săptămână. Este foarte interesant să vezi geneza unuia dintre cele mai populare siteuri din toate timpurile, dar şi geneza celui mai tânăr miliardar al istoriei umane. Un film care ne învaţă că putem fi înjunghiaţi pe la spate de către oricine, dar trădarea prietenilor ne doare cel mai tare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s